СТУДЕНТИ ОЛАКШАВАЈУ САОБРАЋАЈ НА ПАЛИЛУЛСКОЈ РАМПИ
18.05.2011

Група студената Електронског факултета Универзитета у Нишу подржана  од стране Програма „Партнерство за образовање и развој заједнице“ (ПЕЦД програм) и компаније Philip Morris Operations a.d. израдила је бежични систем сигнализације  којим се олакшава саобраћај на једној од најпрометнијих нишких раскрсница– Палилулској рампи. Овим поводом у Лабораторији на Електронском факултету у присуству бројних званица и студената, симулиран је рад опреме која ће 26.маја  бити постављена на раскрсници.

Пројекат је представио Валентино Николић, вођа пројекта у присуству доцент др Зоран Јовановић, ментора пројекта, професор др Драгана Антића, декана Електронског факултета, професор др Игора Новаковића, председника градске општине Палилула, Владислава Ивковића, начелнице Управе за комуналну делатност, енергетику и саобраћај Града и Данијеле Марвић, координаторке ПЕЦД програма.

Тим студената са својим ментором бавећи се саобраћајном проблематиком на раскрсници „Палилулска рампа“, осмислио је, пројектовао и креирао семафорски бежични систем. Израђени су дисплеји који приказују време преостало до паљења црвеног и зеленог светла на семафорима, дисплеји за приказ времена проласка возова кроз раскрсницу, као и говорни аутомати за прелаз улица за слепе и слабовиде особе. У лабораторији на факултету направљено је осам дисплеја белих диода који ће возачима пружати информацију времена проласка воза како би у складу са тим користитили алтернативне правце. Израђено је и шест ЛЕД дисплеја црвено-зелених диода који имају двоструку функцију - приказ тачног времена до проласка воза и приказ  времена упаљеног црвеног и зеленог светла на семафорима, што учесницима саобраћаја пружа проходнији пролаз и смањује гужву на раскрсници.

Пројекат је реализован у сарадњи и уз поштовање прописа надлежних институција. Дозволе за реализацију пројекта издали су: „Управа за комуналну делатност, енергетику и саобраћај“, „Дирекција за изградњу града Ниша“ и градске општине „Палилула“ и „Медијана“, а постављање опреме на раскрсници обавиће ЈКП „Горица“ – сектор „Сигнализација“.

Пројекат „Раскрсница Палилулска Рампа“ реализован је у оквиру Програма „Партнерство за образовање и развој заједнице“ (ПЕЦД програм) који се спроводи под покровитељством компаније Philip Morris Operations a.d.